Röntgen Birimi
24 Temmuz 2024

*  Hastanın tanı ve teşhis işlemleri için hastanemiz röntgen biriminden diş hekiminin isteğine göre dijital ortamda periapikal ve panoramik ve dental tomografik  çekimleri yapılır.

*  Röntgen birimimizde radyasyon güvenliğinin önem verilmektedir. Dijital röntgen cihazlarında çekilen ve taranan filmler bilgisayar ortamında arşivlenerek ağ bağlantısı ile hastanın hekimine gönderilmektedir.


    DİŞ HEKİMLİĞİNDE RADYOLOJİ
       Diş röntgeni  ağızda dişlerin, kemik ve diş etlerinin birlikte görüntülendiği bir röntgendir. Diş hekiminin klinikte muayene ile görünmeyen kısımlarını göstermeye yarayan dişler yada çeneler ile ilgili problemleri teşhis etmesine yardımcı bir yöntemdir. Panoramik diş röntgeni ile başlangıç çürüklerinin tespiti, özellikle diş minesi sağlıklı gibi dursa da çürük dişlerin ya da diş eti çizgisinin arkasına gizlendiğinde, ağızdaki absenin hangi dişten kaynaklandığı, periodontal hastalıktan dolayı kemiğin zarar görmesi, dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir.


Panoramik Diş Röntgeni nedir ve ne amaçla kullanılır?
     Diş röntgeni dişlerin, kemik ve diş etlerinin klinikte muayene ile görünmeyen kısımlarını göstermeye yarayan bir resimdir..


Periapikal film nedir ve ne amaçla kullanılır?
      Radyolojik görüntüsü alınan dişin birebir boyutuna en yakın ve detaylı görüntüsünün elde edildiği küçük film çeşididir.

Bite-Wing Filmi (Isırtma radyografisi) :

      Özellikle komşu dişler arasında oluşan arayüz çürüklerinin teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemidir.

Dental Tomografi (Diş Tomografisi) Nedir ?
Diş ve çene bölgesini detaylı bir şekilde incelemek amacıyla kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Diğer adıyla diş tomografisi olan bu yöntem, diş hekimleri ve ağız, diş ve çene cerrahları tarafından klinik teşhis ve tedavi planlaması için sıklıkla kullanılır.


Çocuğumdan ne amaçla diş röntgeni çekiliyor?
        Diş röntgeni diş hekiminin dişler ya da çenelerle ilgili problemleri teşhis etmesine yardımcı bir yöntemdir. Örneğin ağız içi muayene ile sadece büyük
çürükler teşhis edilebilirken, röntgenle başlangıç çürükleri tespit edilebilir. Ya da ağızdaki absenin hangi dişten kaynaklandığı, dişlerdeki
yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir.

Diş röntgeninin çocuğuma zararı var mıdır?
        Modern teknik ve metodlarla çekilen diş röntgeninden yayılan radyasyon minimal düzeydedir. Bu nedenle de diş röntgeninden yayılan radyasyonun çocuğa bir zararının olması söz konusu değildir. Aksine teşhiş açısından röntgenden elde edilen fayda çok fazladır.