Protetik Diş Tedavisi Kliniği
25 Ekim 2023

          

       Protezler, çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine ya da estetik bozuklukların giderilmesi için, kişinin çiğneme, konuşma fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için yapılan yapay dişlerdir.

    
Kliniğimizde yapılan protezler;

  • Hareketli (Total - Parsiyel) protezler;

  • Sabit protezler;

  • İmplant üstü protezler. 

  • Gece Plağı (Sprint)




     Hareketli Protezler; 
     Ağızda eksik diş sayısı sabit protez yapılamayacak kadar fazla olduğunda veya hiç diş bulunmadığı durumlarda hareketli protezler yapılır. Bu protezler çenelerdeki dişsiz alanlardan (damaklardan)  destek olan, çene kemikleri üzerindeki yumuşak dokulara oturan protezlerdir. Bu protezler hasta tarafından takılıp çıkartılabilir..



     Sabit Protez (Kron, Köprü, Kaplama);

     Ağızda bir veya birden fazla diş kaybı durumunda oluşan boşlukları doldurmak için komşu dişlerden destek alınması esasına dayanan tedavi şeklidir. Yapay dişler, doğal dişlerin üzerine hazırlanan metalden ve porselenden oluşan yapılara tutturulurlar. Yapılabilmesi için komşu dişlerin sağlıklı olması gerekir.   

dis_protez_yeni1.pngdis_protez_yeni2.png

     İmplant üstü protezler;

     İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacı ile çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökleridir.  İster tek diş, isterse de birden fazla diş eksikliğinde eğer İmplant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her vakada implant kullanılabilir.

     İmplant üstü protezlerde; kemik içerisine yerleştirilmiş implantların üzerine yerleştirilen sabit ve hareketli protezlerdir.

dis_protez_3.pngdis_protez_4.png

     Gece Plağı (Splint);

     Dişleri birbirinden uzaklaştırarak Buruksizmin (diş sıkma ve gıcırdatma) olası etkilerini kasları gevşeterek ortadan kaldırarak ağrıyı azaltır. Eklem pozisyonunu değiştirerek çene eklemindeki aşırı yüklenmeyi azaltır. Gece plağı (Splint) şeffaf plastikten yapılarak  alt veya üst çeneye uygulanabilen  plaklardır.

     
Protetik diş tedavisi bölümünden randevu alabilmek için öncelikle ALO 182 'yi arayarak ya da www.mhrs.gov.tr adresinden randevu alarak muayene olmanız gerekmektedir. Gerekli durumlarda hekimlerimiz sizi uzman hekimlerimize yönlendirecektir.