Genel Bilgiler

                    KAYSERİ NİMET BAYRAKTAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ

  

     2005 yılında hayırsever işadamı Hüseyin Bayraktar tarafından eşi adına yaptırılan Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 2.500 m2 kapalı alanda 48 diş üniti ile hizmet vermekte iken artan ihtiyaca istinaden yapılan yeni bina ilavesiyle toplam 100 diş ünitesi, 2‘ si lokal ve 1’i genel olmak üzere 3 ameliyathanesi, 6 hasta yatağı ve modern teknolojik donanımıyla 10.600 m2 kapalı alanda Kayseri ve çevre illere hizmet vermektedir.

      Civanın insan sağlığına olan zararlarının bilincinde olan hastanemizde, 2013 yılından itibaren amalgam dolgu malzemesi kullanmamaktadır.

Engelliler için Yapılan Tedaviler ve Düzenlemeler

     Hastanemizde iç donanımını teknisyenlerimizin hazırladığı engelli kliniği yer almaktadır. Hastanemiz iç mekân ve çevre düzenlemesi engelli hastalarımıza uygun hazırlanmış olup, engelli asansörü ile kendileri için özel hazırlanan kliniğimize ulaşan hastalarımızın tedavisi burada gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca, asansör, tuvalet, lavabo, müracaat bankosu gibi ortak alanlar her engelli grubuna hitap edecek şekilde düzenlenmiştir. Engelli hastalarımız için hastane yerleşkesi kabartma haritası, Braille yazılı ve kabartmalı bilgilendirme panosu ve yönlendirme için hazır bulunan personelimizin yanı sıra sesli yönlendirme sistemi yer almaktadır. Hastanemiz otoparkında engelli personelimiz ve engelli hastalarımızın araçları için standartlara uygun yerler ayrılmıştır.

     Ağız-diş hastalıkları bakımından yüksek risk grubunda bulunan engelli hastalara yönelik, hastanemizde, bilinçli sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi hizmeti verilmektedir. Bilinçli sedasyon ile hafif ve orta düzey zihinsel engelli hastaların genel anesteziye gerek kalmadan tedavileri yapılmaktadır. Bilinçli sedasyon haricinde, uyum sağlayabilen hastalarımızın tedavileri lokal anestezi altında yapılabilirken, ağır zihinsel veya fiziksel engellilerin tedavileri ancak genel anestezi altında yapılabilmektedir.

     Bilinçli sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi yöntemleri ile özellikle zihinsel engelli hastalar problem yaşamadan tedavi olabiliyorlar. Engelli hastaların birçoğu kendi başına ağız bakımı yapamıyor, ağız hijyeni iyi olmadığı için diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri bu hastalarda çok sık görülüyor.  Bu yöntem daha çok fiziksel veya zihinsel engelli çocuklar ve erişkinlere, acil tedaviye gereksinimi olmasına rağmen iletişim kurulamayan hastalara ve kontrol edilemeyen çocuklara uygulanmaktadır. Hastalara ameliyathane ortamında ağız içi bakım, diş çekimi, diş dolgusu, kanal tedavisi ve protez gibi tedavi yöntemleri uygulanıyor.

     2012 yılından beri Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde hastalarımıza haftada 1 gün genel anestezi ile diş tedavisi hizmetini vermekteydik. Ancak, şu anda haftanın 5 günü, tüm hekimlerimiz, kliniklerimize başvuran hastalarımıza 3 ameliyathanemizde bu uygulamaları yapmaktadırlar. Bu uygulamalar ile çeşitli nedenlerle diş tedavileri yapılamayan çocuklarda ve erişkinlerde genel anestezi kullanımı, hem bireylerin hem de ailelerin hayatını kolaylaştırıyor. Genel anesteziyle çürük dişlerin tedavisinden koruyucu uygulamaya kadar tüm işlemler tek seansta gerçekleştiriliyor ve bu sayede hasta ve hasta yakınlarının tedavi sürecinde yıpranması engellenmiş oluyor. Tam teşekküllü ameliyathane şartlarında genel anestezi ile diş çekimi, diş eti tedavisi, koruyucu diş tedavileri, diş dolgusu, kanal tedavisi vb. tedaviler uygulamaktadır. Aylık ortalama 60 hastaya genel anestezi altında diş tedavisi uygulanmaktadır.

Evde Sağlık Hizmetleri

     Evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tedavi, ve tıbbi bakımlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi amacı ile ihtiyacı olan bireylere, evinde, aile ortamında hastanemizde görevli evde sağlık ekibimiz hastaların evlerine giderek evde ağız ve diş sağlığı hizmetini vermektedirler.

     Yatalak hastalar, kronik hastalıkları olanlar , bedensel ve zihinsel engelli olan hastalar bu hizmetten faydalanabilmektedir. Bugüne kadar 900 hastaya evde sağlık hizmeti verildi. Bu uygulama sayesinde hasta mağduriyeti giderilmiştir.

     Evde sağlık ekibi, Diş hekimi, protez teknisyeni, klinik yardımcısı ve hemşireden oluşuyor. Mobil diş üniti ile hastalara evinde yapılan muayenenin ardından, diş çekimi, dolgu ve protez gibi tüm hizmetler verilmektedir.

Entegre Sterilizasyon Takip Sistemi 

     Hastanemizde kurulan modern sterilizasyon ünitesi ile, tüm malzemelerimiz son teknoloji ile steril edilmektedir. Aynı zamanda kullanılan aletlerin ne zaman steril edildiği, kim tarafından ve hangi hastaya kullanıldığı entegre sterilizasyon takip sistemi ile kayıt altına alınmaktadır. Böylece diş hekimliğinde önemli bir sorun olan bulaşıcı hastalıklardan vatandaşımızı korumaktayız.